Без нормального харчування неможливо бути фізично активним. Обов’язково приготуйте свою улюблену страву в полі, чи ви перебуваєте в кемпінгу чи на гірській стежці. Як вибрати кемпінгову плиту? Давайте подивимося на наявні види.

 

Який польовий пальник вибрати?

 

Газові похідні плити - найпоширеніший вибір

У польових умовах газові пальники є найпоширенішими. Вони зручні і не займають багато місця в рюкзаку. Стандартні газові балони можна придбати в більшості туристичних магазинів, тому при більш тривалому використанні проблем з наявністю палива не виникає.

Газова плита Primus

 
 

Газові кемпінгові печі працюють на пропані або суміші пропану і бутану. Чистий пропан краще працює в складних умовах . Друге рішення буде більш економічним, але використовувати його під час вимогливих поїздок не варто. При сильному морозі або на великій висоті в горах приготування займе більше часу. У вас навіть можуть виникнути проблеми з запуском плити.

Серед наявних газових плит можна знайти як традиційні моделі, такі як Primus або Campingaz , так і більш ефективні конструкції типу Jetboil . Продукція цієї марки відрізняється тим, що в комплекті є спеціальна посудина для приготування їжі, а сама конфорка оснащена т.зв. радіатор. Цей елемент дозволяє мінімізувати втрати енергії завдяки використанню системи тепловідбивних пластин . Вода в посудині просто закипає в швидких темпах.

Туристична газова плита Jetboil

 

Газові плити для кемпінгу?

Газові плити також чудово підходять для кемпінгу. Готувати з ними найближче до домашніх умов, тому можна приготувати цілу масу страв у каструлі чи сковороді.

кемпінгова газова плита

Створіть справжнє задоволення за допомогою окремо стоячих кемпінгових печей . Вони стійко стоять на столі, тому ви можете поставити каструлю з водою на конфорку, не переживаючи, що вона впаде . Залежно від ваших потреб ви знайдете моделі меншого розміру - з однією конфоркою - і більші - з двома або більше конфорками.

Готувати на цих типах плит дуже зручно, як і переносити їх. Все, що вам потрібно зробити, це почекати, поки пристрій охолоне, і закрити кришку або покласти у валізу. Кемпінгові пальники мають свої розміри, тому їх краще використовувати тільки під час походу в автомобілі або подорожі в автобудинку. Однак інші види плит не забезпечують такої зручності використання та можливості швидкого приготування справжнього застілля для всієї родини .

кемпінгова газова плита

Чи варто вибирати печі, які працюють на рідкому паливі?

Альтернативою газовим плитам є моделі, що працюють на рідині, наприклад, бензині або спирті. Їх відрізняє те, що вони більш надійні в екстремальних умовах . У таких випадках, коли газова плита може не виконувати свої функції, рідкопаливні конфорки дозволяють без проблем кип’ятити воду або готувати їжу.

експедиційна піч на рідкому паливі

Використання плит на рідкому паливі дещо відрізняється від використання газових плит. Найчастіше вони комплектуються пальником, паливним балонам і шлангом з насосом. Останній елемент використовується для подачі відповідної кількості палива в камеру згоряння. Регульований таким чином тиск дозволяє отримати відповідний розмір полум’я.

Варто також пам’ятати, що в цьому типі плит горить не рідина, а лише її пари. Тому доцільно попередньо підігріти паливо для кращого випаровування . Тоді пальник створить більше полум’я, яке дає більше тепла. Це чудово вирішив, серед інших , Optimus , в чиїх плитах полум’я розігрівається шлангом для впорскування палива.

рідкопаливний туристичний пальник

Багатопаливні плити - найбільш універсальні

Користуючись рідкопаливною плитою, варто пам’ятати, що вони можуть працювати з різними видами палива. Такі моделі можуть працювати з бензином, гасом, сирою нафтою та спиртом, а деякі з них також газом. Це дозволяє стати незалежним від наявності окремих видів палива і використовувати ті, які будуть найбільш ефективними за даних умов .

Тому багатопаливні плити дозволяють убезпечити себе від можливої ​​неможливості використання газу в сильний мороз і використовувати найзручніший вид електропостачання.

Яка піч для виживання?

Іншим варіантом приготування їжі в польових умовах може бути піч, яка працює на твердому паливі , наприклад на дровах . Цей тип спорядження буде добре працювати в експедиціях на виживання та традиційному кемпінгу в лісі.

Печі для виживання на дровах характеризуються тим, що їх можна скласти до дуже невеликого розміру . Насправді це кілька металевих пластин, нарізаних таким чином, що в складеному вигляді вони утворюють стійку кубічну банку.

піч виживання на дровах

Перевага такого рішення також у тому, що немає необхідності розводити великий багаття. Така піч дозволяє отримати багато енергії на дуже маленькому просторі. Тепло відбивається від стінок і зосереджується у верхній частині, де стоїть горщик . Правда, вогонь треба тримати весь час, бо дрібні дров’янки швидко вигорають, але щоб закип’ятити літр води для кави чи розігріти їжу, потрібно зовсім небагато.

Іншим типом твердопаливних плит є плити виживання, відомі з військових пайків. Для їх застосування потрібні спеціальні таблетки, змочені в легкозаймистій рідині. Одна така таблетка горить кілька хвилин і дозволяє розігріти готову страву в консервній банкі . Використовуючи 2-3 штуки за раз, можна досить швидко закип’ятити склянку води.